torstai 21. kesäkuuta 2018

Kesäopetus

Ei ala loma kaikilla opettajilla lakkiaisten jälkeen. Jäävät jotkut, ehkä ne mieleltään erikoiset työpaikalle notkumaan, ihan juhannukseen asti koulun nurkilla hilluvat. Niin työstään tykkäävät, että pari viikkoa sen jälkeen kun lakit on jaettu ja suurin osa kollegoista torkkuu koivun alla nämä vielä painavat. Kahvikuppi tutisten höyryillä jo kenties vielä innostuvat elektroninsiirtoketjusta, epäsäännöllisistä verbeistä tai maailmanhistorian kertaamisesta.


Vaikka ei se notkuminen ehkä ole se oikea sana. Yksi kurssi koostuu kymmenestä 90 minuutin oppitunnista, jotka pidetään kahden viikon aikana, jokaisena arkipäivänä siis. Siihen vielä kokeet, arvioinnit ja palautteet päälle. Ja saattaapi niitä kursseja useampikin yhdellä opettajalla olla. Ei ole hymistelyä se -  on tekemisen meininki noin niin kuin opettajankin näkökulmasta.


Kesäopetus järjestetään Mäkelänrinteen toimipisteessä. 


Kursseja on tarjolla kolmisenkymmentä aina abikursseista pakollisiin kursseihin. Opiskelijoita on aikuislukion omien tutkintotavoitteellisten opiskelijoiden lisäksi monesta eri päivälukiosta, ja monet tuntuvat tulevan kaveriporukalla. Eikä se opettaja ole ainoa joka ahkeroi - monilla opiskelijoilla on useita kursseja joiden joukossa saattaa olla muutamakin abikurssi. Ei käy aika pitkäksi ennen kesälomaa siis heilläkään.


Olen opettanut kesäopetuksessa jo aikas monena vuotena biologiaa, maantiedettä ja terveystietoa. Joskus aina leikittelen ajatuksella että aloittaisin sen kuuluisan ja ah niin pitkän opettajan kesäloman ihan kesäkuun alussa. Aina  kuitenkin itseni täältä löydän. Luulenpa, että jotenkin sitä on kiintynyt tähän tiiviiseen työtahtiin, mukaviin ryhmiin ja yleisesti kivaan tunnelmaan. Omissa aineissa lähes poikkeuksetta opiskelijat ovat motivoituneita ja valmiita tekemään töitä tuon parin viikon ajan.


Kesäopetuksessa hienoa on myös se, että töiden loppumisen merkki on muodostunut jo selväksi rituaaliksi - palautuspäivänä kahvitellaan opettajanhuoneessa Matin leipomusten kera - konkareimmat meistä jo seitsemättätoista kertaa. Sitten vielä visiitti luokkahuoneeseen ja viimeiset hyvän kesän toivotukset ennen lomaa.


Itselleni loma ainakin merkitsee seuraavaa: Ei tuntien suunnittelua, tiedeuutisten seurantaa, kurssikuvauksia, verkkokurssien suorituksia. Itseasiassa ei tietokonetta, sähköpostia, Wilmaa tai WhatsAppin sori-viestejä palauttamattomista tehtävistä. Ei kokouksia, tiimipalavereita, ilmiökurssien suunnittelua, tökkivää abittia.


Vaikka nautin opettajan työnkuvasta, on välillä kiva tehdä jotain ihan muuta. Opettajan työ on lukuvuoden aikana aikalailla kokonaisvaltaista - ajatukset rullaavat hyvin usein työasioissa ja tunkeutuvat helposti myös sinne kahvihetkiin, metsäretkiin ja sulkkiskentälle. Siispä joskus on hyvä ottaa täydellisiä irtiottoja, aikaa ilman työminää.

Elokuussa palataan, tervetuloa oppimaan silloin!Terveisin kesäopetuksen tiimi


Raskas työ vaatii herkulliset huvit. 

Teksti S.Niemikapee
Kuvat M.Niemelä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti