perjantai 29. syyskuuta 2017

Kokeellisia töitä Viikissä

















Tässä muutama kuva eilisestä - vierailimme opiskelijoiden kanssa Viikissä tekemässä biologian harjoitustöitä. BI1-kurssilaisten kanssa eristetttiin DNA:ta sekä tutkittiin eläinkunnan pääjaksoja, ja BI2 tutki Viikin hulevesien laatua. Toiminnasta Viikissä vastaa BioPop - kiitos eilisistä järjestelyistä kuuluu Justus Mutaselle, Iiris Lukkariselle sekä Salla Merenheimolle. Asiantuntevaa porukkaa - upeaa, että tällaista toimintaa järjestetään!


Kuten opetussuunnitelmakin kertoo, biologian opetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun kehittymistä. Biologian opetukselle tulisi olla ominaista havainnointiin, kokeellisuuteen ja tutkimuksellisuuteen perustuva tiedonhankinta sekä aktivoivat ja vuorovaikutteiset työ- ja toimintatavat. Biologian opetuksessa tulisi myös tutustua laborointiin.


Itse olen toteuttanut tämän niin, että jokaisella kurssilla tehdään jotain kokeellista/tutkimuksellista. Olen tähän asti hoitanut asiaa mikroskooppien, rottien sekä ilmapallojen avulla luokkahuoneessa ja mukavaa toki sekin. Aina kuitenkin joudun miettimään mihin on todella aikaa - kun yhdistää kokeellisuuden sellaisiin kokonaisuuksiin kuin digiasioiden harjoittelu sähköistä yo:ta varten, jatkuva arviointi, vuorovaikutus ja yhteistyö tunneilla sekä opiskelijoiden yksilöllinen huomioiminen, alkaa ne vähät opetuskerrat loppua kesken. Onneksi sitä on jo oppinut olemaan hötkyilemättä - sitä tehdään mitä ehditään, kehitetään kursseja opiskelijoiden tarpeiden mukaan ja lasketaan siinä sivussa vielä oma työmäärä mielekkääksi.


Aikuislukiossa tulisi muistaa, että opiskelijat tulevat yleensä tunneille illalla töiden ja/tai muiden opiskelujen jälkeen. Että niillä on sitä muutakin, josta jo pari vuotta sitten kirjoittelin.  Opiskelijalle kaikista tärkeintä on varmasti tunne siitä, että läsnäololla on merkitystä ja että tunnin sisältö jotenkin eroaa siitä että asiat voisi vain opiskella kirjan tai verkon avulla. Tässäkin kokeellisuus on mielestäni paikallaan - sitä kun harvemmin tulee itsenäisesti suoritettua.


Vaikka siis opettaja voikin soveltaa tutkimuksellista otetta luokkahuoneessa, BioPopin tarjoamat resurssit mahdollistavat paljon suuremman kirjon kokeellisia töitä. Kiitos siis tästä!
BioPopin töihin voi tutustua näillä sivuilla.




Kuvat ja teksti
Suvi Niemikapee











Sofia tutkii Viikin hulevesien ominaisuuksia. 
Julius näytteenottopaikalla. 

Olli ja Santeri ja DNA:n eristys. 
Siinähän sitä, elämän oleellista. 
Teresa ja Sanja ja naudanmaksan murskaus. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti