tiistai 29. marraskuuta 2016


Another day at the office
Luokassa. Helsingin vankila.

Helsingin aikuislukio opettaa monenlaisia opiskelijoita. Porukastamme löytyy lukiolaisia, kaksoistutkinnon suorittajia, peruskoululaisia, arvosanojen korottajia, pääsykokeisiin valmistautuvia, muusikkoja, vankeja, S2-opiskelijoita, stradalaisia, VALOlaisia, LUVAlaisia, kotoutujia sekä muuten vain uusia taitoja opiskelevia. Kursseja on livenä ja etänä, aamuisin, päivisin ja iltaisin. Löytyy sieltä kesästäkin aika tarjotin. Toimipisteitä on lähemmäs kymmenen ympäri Helsinkiä. Jep, ei käy opoja kateeksi.


Meillä on siis hyvin harhaanjohtava nimi - emme opeta pelkästään aikuisia lukiolaisia. Uusi tuottaa aina päänvaivaa, mutta nimenmuutos lähivuosina ei varmastikaan olisi täysin aiheeton.Yhtenä toimipisteenä toimii Helsingin vankila eli Sörkka. Opetamme siellä lukion oppimäärää ja iloitsemme valmistuvista ylioppilaista. Paikka on yksi muiden joukossa, opetus on sellaista kun opetus nyt yleensä on - kerrotaan, kuunnellaan,  jutellaan ja katsotaan miten hyvin on opittu. Päänvaivaa itselleni opettajana on tuottanut lähinnä siirtyminen muinaiseen teknologiaan (muistitikku) verkon puuttumisen takia sekä aina turhan antoisa pullakahvipöytä. Muutoin vankilaopetus on todellakin “just like another day at the office”.
Vankilaopetukseen liittyen haluamme jakaa kuvia, jotka ovat peräisin aina 1920-luvun vankilamaailmasta. Kuvissa näkyy pieni osa Sörkan historiaa. Jos aihe kiinnostaa enemmän, voimme suositella kirjaa Sörkan sulattamo (Risto Kettunen). Kirja kattaa Sörkän historian parhaista karkaamistarinoista aina kuritushuoneen arkipäivään. Kirja myös kuvaa hyvin sitä muutosta, mikä vankilassa on tapahtunut ympäröivän yhteiskunnan mukana - aina hieman viiveellä kenties.

Vanki ompelee sellissä. Helsingin vankila. 


Verhoomo. Helsingin vankila. 


Lisää kuvia voi katsoa tämän linkin takaa.


Kaikkien kuvien oikeudet: Helsingin vankila. Kuvista saamme kiittää Lauri Lehtistä Helsingin vankilasta.


Teksti: Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti