maanantai 15. helmikuuta 2016

Mahdollisuuksien maailma esittelyssä kaupungintalolla


Runeberginpäivänä 5.2.2016 kokoontui Helsingin kaupungintalolle sankka joukko opettajia ja opiskelijoita esittelemään Helsingin aikuislukion toimintaa. Tilaisuus kulki nimellä HAL Happening – Helsingin aikuislukion mahdollisuuksien maailma.

Jo ennen avaussanoja saimme nauttia Osmo Palosen jazzahtavasta ja sävykkäästä pianoimprovisoinnista. Osallistujat toivotettiin tervetulleeksi juhlavasti kuohuviinin kera. Tyyliä ei puuttunut puitteistakaan: entisen hotelli Seurahuoneen ravintolasali kristallikruunuineen hohkasi lämpöä ja hyvää mieltä, kun yleisö seurasi monipuolisuudessaan hätkähdyttävää ohjelmaa. Se sisälsi rehtori Niina Peltosen avaussanojen ja apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen tervehdyksen jälkeen mitä yllättävimpiä käänteitä aina itsensä Runebergin vierailusta stand up -tuokioon. Välissä nähtiin taidokkaita videoita siitä, mitä kaikkea on Helsingin aikuislukio.

Kahvin jälkeen vierailla oli mahdollisuus tutustua infopisteissä koulun toimintaan lähemmin. Peruskoulun osalta tulivat halukkaille selväksi, mitä tarkoittavat VALO, APA, AVOIN SUUNTA tai S2. Luokiopuolelta esiteltiin digitalisaatiota, kaksoistutkintoa, vankilaopetusta, kesäkursseja ja yliopistoon avittavia kursseja. Pop up -koulussa sai kokeilla oppilaana olemista ja sitä, miten luku- ja kirjoitustaidottomat opiskelevat suomea. Tulevaisuuskabinetissa taas ideoitiin tulevaisuuden koulua. Keskustelussa olivat mukana nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan johtaja Arja Kukkonen sekä rehtori Niina Peltonen.

Tässä on välähdyksiä päivän tunnelmista ja joitakin poimintoja siitä, mitä HAL Happeningissa saatiin kuulla.


 
"Digitalisaatio ei ole vain verkko-opiskelun lisääntymistä vaan näkyy kaikilla koulun toiminnan tasoilla."  

"Ihana pöllö, niin kuin opettaja, viisas. Me tarvitsemme opettajaa."  
S2-opiskelija HAL Happeningissa


               "Miten opiskelijat pärjäävät lukion jälkeen?"
  
”Aikuislukion opintotarjonta on laaja. Melkein mitä tahansa voi opiskella. – – Aikuislukiolla on ollut tärkeä tehtävä maahanmuuttajille ja vieraskielisille tarkoitetun perusopetukseen ja lukio-opetukseen valmistavan koulutuksen tarjoajana täällä Helsingissä. Ja tarve tähän näyttää vain kasvavan.”
Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen

”Koulunsa keskeyttäneelle nuorelle Helsingin aikuislukio tarjoaa reitin takaisin opintojen pariin. Se on kuin ponnahduslauta uuteen elämään, mahdollisuus saada uudelleen kiinni oppimisen ilosta ja saada käteen paperi, joka avaa uusia ovia elämässä.”            Ritva Viljanen


HAL Happeningin Kahoot-visailussa opittiin: Helsingin aikuislukiossa puhutaan 80:tä eri äidinkieltä! S2-opiskelijoiden kuorossa niistä oli edustettuna kymmenen. Kitarassa Harri Veteli.

 "Teitä tituleerataan kansallisrunoilijaksi, mutta onko totta, että olette myös Helsingin yliopiston kaunopuheisuuden päivystävä dosentti?"  
Juontaja Juha Hjelm J. L. Runebergille


"Kun kevenee dosentilla muovikassi Montesque
ja hurahtaa Snellman niin kuin Bellman
tähän taivaan valtakunnan ilmiöön.
Ah, det härliga fenomenet, lyft benet nu!"
J. L. Runeberg (Perttu Turunen) ilmiöpohjaisesta oppimisesta Ilpo Tiihosen sanoin


"Oon entinen linnakundi ja nykyinen stand up -koomikko. Oon vuonna 2002 kirjoittanu tuolta Helsingin aikuislukiosta, siis Sörkan osastosta, ylioppilaaksi. Täytyy sanoa, että vankila on ihan hyvä paikka pitää koulun penkkejä. Siellä ainakin opiskelijat osaa istua – jonkun verran harjaantuneita siihen hommaan."
Stand up -koomikko Miika Petterson

 

”Helsingin aikuislukio on monelle vieraskieliselle ja uudelle helsinkiläiselle enemmän kuin pelkkä koulu: se on linkki uuteen maahan ja kulttuuriin, paikka jossa solmitaan ystävyyssuhteita, jotka kantavat myöskin koulutuksen päätyttyä.” Ritva Viljanen


Kuvat: Suvi Niemi-Kapee
Koonti: Anna Saari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti