tiistai 24. syyskuuta 2019

Sörkasta siviiliopiskelijaksi

Teksti on jatkoa keväällä julkaistulle tekstille Opiskelua vankilan sisällä.

Syyslukukausi on jo hyvässä vauhdissa, ja ensimmäinen jakso on jo puolessa välissä. Pääsin Sörnäisten vankilasta kevätlukukauden päätyttyä siirtymään
Suomenlinnan avovankilaan ja sitä kautta opiskelemaan siviiliopintoja Helsingin aikuislukion Mäkelänrinteen toimipisteeseen. Ennen kesälomaa aloittelinkin opintojani suljetussa vankilassa, jonne opettajat saapuivat kukin vuorollaan pitämään oppitunteja. Opiskelu oli mahdollista mutta haastavampaa suljetun laitoksen olosuhteissa. Siirtyminen siviilikouluun motivoi minua lisää toteuttamaan tavoitettani valmistua ylioppilaaksi.

Suljetussa laitoksessa opiskelu oli tehty yksinkertaiseksi oppimateriaalien ja sijainnin kannalta, mutta se ei minulle kuitenkaan täysin sopinut. Tykkään itse olla aktiivinen, ja minulle on tärkeää, että myös muut keskittyvät tunnilla ja kunnioittavat opettajia heidän tehdessään arvokasta työtä. Suljetun vankilan opiskelijat useasti aloittavat heikommista lähtökohdista, eikä heillä ole välttämättä mahdollisuutta täysin keskittyä kouluttautumaan, joten siellä opiskelijat tarvitsevat enemmän ohjausta ja tukea. Tästä syystä pieni luokkakoko siellä on hyväksi.

Olen iloinen päästessäni jatkamaan siviilikoulun puolella. Opiskelu vankilasta käsin ei oikeastaan eroa tavallisesta juurikaan. Arkipäivisin rutiinit pyörii, herätys, aamupalapuuro, töihin, töistä lounaalle ja sitten parin tunnin lepo. Näiden jälkeen matka suunnataan koululle, jonne saavun tekemään annettuja kotitehtäviä. Viikonloput menee urheillessa ja levätessä. Perjantaina, jolloin ei ole opetusta, menen kirjastoon tekemään kouluhommia. Aika yksitoikkoista mutta tehokasta ja mielekästä ottaen huomioon kuitenkin, missä olen.

Kesä hujahti aikalailla töitä tehdessä, mutta tuli sitä jonkin verran keskityttyä opiskeluunkin. Lähinnä lueskelin englannin 5. kurssin kirjaa ja lueskelin päivittäin aikakauslehtiä silmällä pitäen kirjoitustyylejä ja -asuja äidinkielen harjoituksia varten.

Ennen ensimmäisen jakson alkua anoin opintolupaa, ja se minulle myönnettiinkin rikosseuraamuslaitoksen puolesta osoitettuani kelpoisuuteni toimimaan myös omatoimisesti vankilan ulkopuolella. Kävin elokuun alussa tapaamassa opinto-ohjaajaamme Heidi Ekholmia, joka ystävällisesti on ohjannut ja motivoinut minua aloitettuani opiskelut. Kiitoksen sananen Heidille myös hänen vastattuaan vapaa-aikanaan kesälomalla puhelimeen soitettuani hänelle varatakseni aikaa tapaamiselle.

Tapaamisessa katsoimme minulle sopivia kursseja ensimmäiseen jaksoon. Päätin myös käyttää mahdollisuuden tutustua abimateriaaleihin abikursseilla elokuun aikana. Englannin ja matematiikan abikurssit kestivät noin kaksi viikkoa ja päättyivät preliminäärikokeisiin. Englannin preli tuntui hyvinkin haastavalta, mutta sain hyvän käytännön tilanteen esimerkin siitä, mitä on odotettavissa.

Ensimmäiseen jaksoon valitsin kertauksen vuoksi englannin ENA01-kurssin. Opettajanamme toimii Harri Veteli, joka vaikuttaa erityisen ammattitaitoiselta. Tunnit eivät hetkeäkään ole tylsiä tai liian raskaita. Harrilla on hyvä ote opettamisessa ja selkeät sekä johdonmukaiset tuntirakenteet. Tunneilla tosiaankin viihtyy. Joskus jopa ihmettelen, mistä Harri saa kaiken energian opettaa taukoamatta koko kaksoistunnin ajan yhteen soittoon.

Jonkin verran ovat opetusvälineet muuttuneet omista päivälukiovuosistani. Kurssi- sekä opetusmateriaalia on hyvin paljon verkossa, ja myös tehtäviä saatetaan palauttaa digitaalisesti. Luokista löytyy vielä tusseilla piirrettävät taulut luokan edestä, mutta esimerkiksi MAB02 kurssin vetäjä Eila Sauna-Aho käyttää taidokkaasti opetuksessa jonkinlaista smart-taulua. Taulu toimii kosketuksella, ja opettaja pystyy tunnilla taululle tekemänsä malliesimerkit tallentamaan verkkoon meille nähtäväksi. Kyllä 10 vuodessa on joitain parannuksia tullut ainakin helpottamaan vuorovaikutusta opettajien ja oppilaiden välillä.

Toivottavasti muutkin ovat saaneet opiskelunsa täyteen vauhtiin ja muistavat puristaa jakson loppua kohden, sillä onhan syysloma aivan nurkan takana.
Ensi jaksoon suunnitelmissani on jatkaa ainakin ENA02-, ENA03- ja MAB04 kursseilla. Äidinkielen kurssikin on harkinnassa.

Raikasta syksyn alkua kaikille!

Joni Björklund

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti